10 snabba second hand frågor tillsammans med medveten_i_stan

10 snabba second hand frågor tillsammans med medveten_i_stan


Annika Sundin drivs av att sprida det fantastiska med att göra medvetet hållbara val i livet och få fler att vakna upp och vilja ställa om. Kontot Medveten i stan, som startades för fyra år sedan, handlar om hållbarhet generellt sett. Om allt ifrån balans i livet, till miljö och klimat. 

Second hand medveten recycling

Berätta mer om ditt konto:
Kontot startades bland annat eftersom jag insåg att många ännu inte upptäckt hur viktigt, enkelt, härligt (och billigt) det är att leva hållbart. På @medveten_i_stan får du alltifrån konkreta, enkla, vardagliga hållbara tips till uppdateringar om hur det står till med vår gemensamma planet. Fokus ligger på att få fler att vilja leva hållbart och få fler att vilja sprida sina goda vanor till andra, utan pekpinnar. No fun – No change är min devis. 

Självklart pratar jag också om inredning. Jag bor sedan ett drygt år tillbaka i en sekelskifteslägenhet på Kungsholmen tillsammans med min man, mina två döttrar på 14 och 11 samt katten Puzzel.

Vad inspireras du av?
Härliga personer och härliga butiker som är cirkulära.

Hur ska man tänka för att hitta unika secondhand-fynd som passar ens personliga stil?
Personligen går jag helt på känsla, det som talar till mitt hjärta blir mitt. Men man ska aldrig tveka när det gäller pre-loved - då kan man vara säker på att någon hinner före…

Har du någon strategi för att skapa en sammanhängande inredningsstil hemma? (med secondhand-möbler och dekorationer)
Egentligen inte, jag fyller hemmet med sådant som jag älskar. Men att använda bostadens tidsanda är något jag alltid går på. Nu bor jag i sekelskifte och har mycket tidsenlig inredning med guldspeglar, stora antika byråer osv. 

Vilka är de senaste trenderna inom secondhand-inredning?
Jag är väldigt dålig på just trender. Men det är klart att det finns trender även inom second hand. Sedan ett par år har det blivit mycket vanligare med kurerad second hand som ofta bygger mer på trend - dessutom finns dessa butiker på fina gatan. Det har tillgängliggjort utbudet och gjort det enklare för alla att köpa second hand, inte endast för de inbitna. Det är något som är väldigt positivt! 

Vad är ditt bästa tips på en produkt som man kan använda på flera olika sätt?
En av mina finaste vaser är en karaff. Och och att förglömma - soppterriner gör sig otroligt vackra som krukor. Jag är också för att man gör om eller använder till något helt annat. T ex att en spetsduk kan agera insynsskydd istället för de där fula plastfilmerna.

Vad är några praktiska tips för att upptäcka dolda skatter och unika secondhand-fynd? Har du någon taktik?
För att hitta precis det jag söker lägger jag in sökningar online, ber kompisar hålla utkik, frågar i butiker om de kan hålla utkik (kräver iofs kanske att man är någon typ av stammis) - och gå ofta i butiker och titta! Du behöver vara där för att kunna haffa direkt.

Medveten i stan shopping fynda inredning

Vilka typer av secondhand-föremål är mest kostnadseffektiva och ger mest värde för pengarna?
Jag är en cirkulent och ser mig inte som en ägare utan som en användare. Det betyder såklart att jag är intresserad av att sakerna ska ha ett värde över tid. Jag gillar att göra klipp så jag är ganska bra på att pruta. Det gör att jag förhoppningsvis får tillbaka pengarna eller får lite mer den dag jag cirkulerar vidare. Klassiker är en klassiker förstås. Och strunta i trender, de är just trender. Men viktigast av allt är att du använder saken och att du tycker om den. Man kan tänka PPW (price per wear) även för inredning. Det blir inte så kostnadseffektivt med en sak som står i ett skåp och samlar damm…

Vad är något du tycker alla borde göra i sin vardag för att leva en mer hållbar livsstil?

Gör en klimatavtryckskalkylator på nätet för att se vad just du behöver fokusera på. Men några saker alla borde göra är att välja second hand i första hand, se över ditt resande samt äta mer i säsong och mer grönt. Allt gör skillnad!

Vad bör jag tänka på när det gäller kvalitet och skick när jag handlar second hand?

Det beror på varför du köper det. Jag kan köpa saker som jag vet från början inte kommer ha ett andrahandsvärde, men att det har ett emotionellt värde för mig. Då spelar skicket ingen roll. Tänker du att du nog vill cirkulera det framåt är det såklart enklare om det är i bra skick. Betalningsviljan för inte tiptop-skick är inte så hög dessvärre.

Sist men inte minst, har du någon favorit second hand butik/loppmarknad i Stockholm eller runt om i landet?
Jag älskar Hötorgsloppisen, varje söndag kl 10-16. Där har jag hittat otroligt mycket och fantastiska fynd. Även den obemannade Swish-loppisen på Singö är fantastisk. Och så gillar jag loppisen vid Karlaplan på lördagar under sommarhalvåret. Jag gillar att rafsa och riva och fynda. Men vill man ha det kurerat och utvalt gillar jag förstås Cirkuläret - som även har ytterligare en aspekt som jag uppskattar: kvinnligt företagande!

Tillbaka till blogg