Gardinguiden - hur du hittar rätt gardiner

Gardinguiden - hur du hittar rätt gardiner

Att välja rätt gardiner för rummet gör stor skillnad när det kommer till känsla och stil i rummet. Hos oss på Cirkuläret kan du hitta återvunna gardiner tillsammans med många andra noggrant utvalda second hand inredningsartiklar. Allt från unika vaser till bordsunderlägg - Cirkuläret, din pålitliga inredningsbutik, perfekt när du ska flytta! :) 

Gardinguide för hemmet med seconhand gardiner

Steg 1. Mät upp måttet på dina gardiner
Innan du börjar leta efter gardiner är det viktigt att mäta måttet mellan golv och tak väldigt noggrant, men även bredden. Bredden är viktig att mäta ifall du skulle behöva fler gardinlängder hängande bredvid varandra, detta för en mer mysig känsla i rummet. En korrekt mätning är alltid grunden för att hitta rätt gardiner, det viktigaste är att du utgår ifrån hela rummets storlek. Utgå alltid ifrån rummets storlek och inte tvärtom när du letar gardiner! 

Steg 2.  Optimera ditt rum genom att hänga gardinerna rätt!
Att förvandla ditt hem till en plats fylld med  ljusinsläpp behöver inte vara komplicerat. Ett enkelt, men väldigt effektivt tips är att strategiskt placera gardinstången så nära taket som möjligt och se till så att gardinstången är bredare än fönstret. Detta smarta drag skapar en illusion av en högre takhöjd och ett bredare rum, samtidigt som det maximerar ljusinsläppet. 

 

-Du kanske undrar varför detta funkar?
När gardinstången sitter högt uppe i rummet drar det automatiskt blicken uppåt, vilket ger intrycket av att taket är högre än vad det egentligen är. Genom att göra gardinstången bredare än fönstret och hänga gardinerna bredvid fönstret, skapar du också en känsla av bredd och öppnar upp för mer ljusinsläpp. Det är som att ge ditt rum ett öppnare utseende.

Steg 3. Stil och atmosfär i rummet
Fundera över vilken stil och atmosfär du vill skapa i rummet. Matcha gardinerna med övrig inredning för att skapa en enhetlig och harmonisk känsla. Tänk på färgscheman, mönster och material för att skapa den önskade atmosfären.

Tips: I ett rum med mörka möbler är det fördelaktigt att skapa kontrast med ljusa gardiner, och tvärtom!

Steg 4. Ha en plan
Innan du ger dig ut på gardinjakt är det viktigt att tänka vilka funktioner gardinen behöver uppfylla? Tips till gardiner i sovrummet:

Mörkläggningsgardiner blir ofta nyckeln till god sömn. Även om de kanske inte känns nödvändiga under vinterhalvåret tackar många sina mörkläggningsgardiner när de ljusa månaderna gör entré. Men det betyder inte att du måste offra stilen för funktionen. Det finns väldigt stilrena och enkla mörkläggningsgardiner.

Tips till gardiner i vardagsrummet:
Vardagsrummet är hjärtat i ditt hem och gardin valet spelar en viktig roll för att skapa en trivsam och funktionell miljö. När du väljer gardiner till vardagsrummet är det klokt att utgå från rummets nuvarande färger. En annan viktigt aspekt att tänka på är om ditt vardagsrum har västerläge, då kan kvällssolen ibland störa din TV-tittarupplevelse genom reflektioner. För att undvika detta problem kan mörkläggningsgardiner eller persienner vara ett alternativ

Steg 5. Hållbarhet: välj återvunna textilier
Gör ett medvetet val för både stil och hållbarhet. Kika på vår hemsida om vi har några gardiner inne just nu, eller varför inte ge ett nytt liv till dina gamla gardiner. Här hittar du beskrivning på hur du kan lämna in gamla gardiner eller annan inredning som du vill ge ett nytt liv. 

Tillbaka till blogg