Second hand inredning

Lär känna Maja och Sofia bättre - 5 snabba tillsammans med grundarna bakom Cirkuläret.

1. Hur kom “Cirkuläret” till? 
Vi hade länge pratat om att öppna ett café/inredningsbutik någon gång när vi blir pensionärer. Så kom Covid och vi båda kände oss rätt fast i våra rutiner. Jag (Sofia) skrev en C-uppsats och började fundera på om det verkligen kändes rätt och Maja var också redo för något nytt. En regnig kväll i november 2020 när allt kändes extra tungt så ringde jag Maja och frågade om vi inte skulle öppna den där butiken nu. Maja var direkt på och dagen efter googlade vi “hur startar man ett AB”. Vi hade båda börjat handla rätt mycket second hand och kände att det fanns ett stort utbud av välsorterade second hand butiker för kläder men att det saknades för inredning.
Seconhand renovering ny butik i Tegnerlunden Vasastan

2. Kan ni berätta mer om företagets kultur och värderingar?
Vi tror på att göra välsorterad second hand inredning mer tillgänglig för att få fler människor att våga välja second hand i första hand. Det ska vara roligt och lätt att handla hållbart, och vi är väldigt måna om att underlätta steget i att både välja second hand men också att cirkulera inredning man själv inte längre använder för att någon annan kan få glädje av det. Hållbarhet genomsyrar hela bolaget och alla val vi gör, och vi hoppas kunna vara en plats att inspireras från. Vi har själva alltid varit duktiga på att byta både kläder och inredning med varandra och gör det fortfarande. Då blir ju garderoben dubbelt så stor helt gratis. 

3. Vad ser ni som den största utmaningen inom second hand branschen just nu?
Sofia: Det är nog att konkurrera med “fast fashion”-företagen som även producerar inredning till exempel Dollar Store, Lagerhaus, Rusta, H&M, osv. som producerar inredning så billigt. Jag tror det kan vara svårt att motivera folk att köpa något begagnat när det går att köpa nytt för ännu billigare. Men här får man kanske fråga sig själv vem det är som betalar? Varför är det så billigt?

Maja: Precis som Sofia säger håller jag med om att den största utmaningen är att fast fashion många gånger är ett billigare alternativ. En annan utmaning utöver det är att få personer som gärna köper nytt och inte ser värdet i att cirkulera och att återanvända, att faktiskt börja göra det.

4. Hur är det att driva företag tillsammans med sin bästa kompis?
Sofia: Det är så otroligt roligt! Jag och Maja kompletterar varandra väldigt bra. Hon har en otrolig känsla för stil och inredning och är nog den absolut trevligaste jag vet. Jag själv kan tycka att det är kul att grotta ner mig i tekniska detaljer vilket inte är Majas favorit. Jag tror vi är rätt bra på att kunna släppa jobbet och bara umgås som vänner utanför Cirkuläret och det är nog nyckeln till att kunna driva ett företag med sin bästa kompis.

Maja: I början fick vi ofta höra från vår omgivning att det är utmanande att driva företag med ens bästa kompis, men det har lyckats motbevisa. Vi känner varandra ut och innan, har en bra dynamik och fyller ofta i varandras meningar. Jag är också väldigt tacksam för alla fina minnen vi skapar och att vi får dela alla utmaningar och framgångar tillsammans.

Nyrenoverad Second hand butik på kommission i StockholmÄgarna av hllbar shopping


5. Sista men inte minst, roligaste loppisminne eller loppisfynd?
Maja: Loppisrundor med Sofia, även om familj och vänner ställt upp och hängt med på otaliga loppisrundor så delar de inte samma glädje för ett fint fynd som jag och Sofia. Mitt finaste fynd som jag minns extra tydligt var en rosamelerad skål i glas med en fin volangkant som jag blev helt tokig i. Dessvärre föll den i golvet och gick i tusen bitar, och mitt hjärta hoppade över några slag. Nu när jag kollar second hand finns denna skål ständigt i bakhuvudet och jag längtar tills det ögonblicket jag springer på en liknande igen!

Sofia: Mina roligaste loppisminnen är nog när jag och Maja byggde upp lagret till butiken innan vi öppnade. Vi åkte runt på loppisrundor varje helg både i och utanför Stockholm och fyllde bilen full. Vi var så pirriga och förväntansfulla inför att öppna butiken och varje fynd kändes som ett steg närmare.

Tillbaka till blogg