Inreda med tavlor

Så skapar du din trendiga tavelvägg med second hand fynd!

En tavelvägg är ett enkelt och billigt sätt att personalisera ditt rum på. Här får du utrymme till att experimentera med färg och form. Genom att kombinera olika storlekar och modeller, nytt och gammalt. I denna artikel kan du läsa våra 5 bästa tips på hur du kan tänka. 

Inredning tavlor i second hand butik

1. Planera din layout:
Innan du börjar hänga upp dina tavlor är det viktigt att planera layouten. Testa olika upplägg genom att lägga konstverken på golvet för att se hur de fungerar tillsammans. Därefter kan du med hjälp av avtagbar tejp sätta upp ramarnas mått på väggen för att enklare komma fram till den bästa layouten för ditt rum.

Du kan också klippa ut papper i ramarnas storlekar för att få en mer verklighetsbaserad känsla. Därefter är det bara att låta fantasin flöda för att hitta den bästa layouten till ditt rum.

2. Verktyg:
Vattenpass är ett väldigt bra verktyg du enkelt kan ta hjälp av för att hänga upp dina tavlor så rakt som möjligt. 

3. Viktigt med balans
Balans är nyckeln till en harmonisk tavelvägg. Fördela visuellt vikten av dina konstverk över hela arrangemanget. Om du har större eller tyngre tavlor på ena sidan, kompensera med flera mindre eller lättare på den andra sidan för att undvika att det känns obalanserat.

4. Mixa och matcha, gammalt och nytt!
En av de charmigaste aspekterna med en tavelvägg är att du kan mixa olika ramar och konstverk. Var inte rädd för att kombinera olika stilar och material. En gammal träram som du hittat på en loppmarknad kan funka hur bra som helst tillsammans med modern konst. Eller varför inte en blandning av svartvita fotografier tillsammans med en färgstark målning. Att mixa gammalt och nytt kommer ge dig en unik tavelvägg. 

4. Rummets helhetskänsla 
Fundera över det övergripande temat och färgpaletter du helst vill ha i ditt rum innan du börjar leta ramar och konstverk. Vad passar in i ditt rum? Vilka färger har väggarna samt möblerna i rummet idag? En tumregel kan vara att hålla sig mellan två till tre starka huvudfärger för att resultatet inte ska bli alltför rörigt. Därefter kan du självklart ha flera accentfärger som smälter in bättre. Temat kan vara något personligt för dig, som naturmotiv eller abstrakt konst.

5.Måtten
Det som avgör mellanrummet mellan dina tavlor är hur stor tavelvägg du har att utgå ifrån. Desto större rum desto mer mellanrum! Man brukar säga att mellanrummen ligger någonstans mellan 5-10cm. Har du en mindre tavelvägg kan du börja med 5-7 cm mellanrum. För en större tavelvägg utgår du ifrån 7-10 cm mellanrum om inte mer.

Tillbaka till blogg